Repareraiphone

Sälja iPhone – Så här gör du

Att sälja din gamla iPhone ger dig extra pengar och samtidigt bidrar du till en mer hållbar miljö. Att sälja din iPhone istället för att låta den ligga i en låda, ger dig pengar att köpa en nyare uppdaterad modell för. Här är en steg-för-steg-process för att göra din försäljning både effektiv och säker.

Sälj din gamla mobil

När du påbörjar processen att sälja din begagnade iPhone behöver du bestämma om du vill göra det privat eller genom en återförsäljare. Det finns flera företag som hjälper dig sälja din gamla iPhone som re!newed, de  erbjuder en rad säkerhetsfördelar jämfört med privat försäljning. 

En bra återförsäljare genomför noggranna tester av enheten för att verifiera funktion och äkthet, vilket minskar risken för tvister om din gamla telefons skick. Skulle det ändå uppstå problem är det återförsäljaren som löser det, inte du. Dessutom hanterar de sina betalningar genom säkra system, vilket skyddar både säljare och köpare från bedrägerier. 

 1. Innan du säljer din iPhone är det viktigt att få en uppfattning om dess värde. Detta kan variera beroende på modell, ålder och skick. 
 2. Värdera din telefon online eller prata med återförsäljaren du vill använda dig av för att få en korrekt värdering av din begagnade iPhone
 3. Se till att alla funktioner som att den går att ladda, kamera, knappar, högtalare och mikrofon alltid fungerar korrekt.
 4. Rengör din iPhone noggrant, både fysiskt och programvarumässigt genom att resa all data, logga ut från alla program och utför en fabriksåterställning.
 5. Samla alla relevanta dokument såsom kvitton och garantibevis. Inkludera originaltillbehör som laddare och hörlurar, vilket kan öka värdet på din försäljning.
 6. Packa noggrant ihop din gamla enhet i en kartong eller vadderat kuvert och skicka den till återförsäljaren, detta är oftast helt kostnadsfritt. 
 7. Återförsäljaren gör en kontroll av din enhet, är skicket på enheten som beskrivet får du ofta dina pengar inom några dagar, annars återkommer de med nytt prisförslag. 

Hur mycket får man för en gammal iPhone?

Du kan få mellan 500-7000 kronor för när du säljer din gamla iPhone. Hur mycket du får beror på flera faktorer som modell, minnesstorlek, skick och om det behövs reparationer. Vid renovering av telefonen tar återförsäljaren i beaktning vad reservdelarna kostar och vilken svårighetsgrad det är på reparationen. 

Har du en nyare modell i mycket bra skick kommer värdet vara högre, men när Apple släpper en ny telefon brukar värdet på alla modeller normalt sjunka lite. Många återförsäljare erbjuder prisuppskattning där du själv uppger vilken årsmodell det gäller och i vilket skick du uppskattar att din telefon är i.

Vill du istället sälja din telefon privat på exempelvis Tradera kan priset sticka iväg med hjälp av budgivningen, men du har du eget ansvar för att produkten lever upp till köparens förväntningar. 

Om man inte är nöjd med värderingen

Är du inte nöjd med den initiala prisuppskattningen undviker du helt enkelt att godkänna den och skicka in telefonen till återförsäljaren. Skulle du däremot acceptera ett pris och återförsäljaren upptäcker att skicket är sämre än du uppgav kommer de kontakta dig och ge ett nytt prisförslag. Om du inte är nöjd med det nya priset skickar de tillbaka telefonen utan några extra kostnader.

Byt in din gamla mobil och få en ny

Om du funderar på att uppgradera din gamla iPhone och köpa en ny telefon, kan det vara lönsamt att byta in den mot en ny. Många återförsäljare erbjuder nyare begagnade modeller till förmånliga priser, medan vissa mobiloperatörer, såsom 3, ger rabatter på helt nya telefoner när du byter in din gamla enhet.

Processen för att byta in din iPhone hos återförsäljare av begagnade telefoner eller mobiloperatör går vanligtvis till såhär: 

 1. Värdering: Få en uppskattning av din mobils värde baserat på modell, ålder och skick.
 2. Inspektion: Lämna in mobilen för en fysisk granskning av återförsäljaren.
 3. Erbjudande: Motta ett inbyteserbjudande baserat på inspektionen.
 4. Godkännande: Acceptera erbjudandet för att fortsätta.
 5. Byte: Byt din gamla mobil mot en ny eller annan begagnad modell.